VIII (XXI) Львівський форум кримінальної юстиції «Українська кримінальна юстиція в умовах війни»

У період з 09-11 червня 2022 року завідувачка кафедри судочинства, проф. Ю.В. Кернякевич-Танасійчук взяла онлайн участь у роботі VIII (XXI) Львівського форуму кримінальної юстиції «Українська кримінальна юстиція в умовах війни».

Співорганізаторами заходу виступили Організація з безпеки і співробітництва в Європі, Львівський форум кримінальної юстиції, Львівський державний університет внутрішніх справ, Державне бюро розслідувань, JustTalk.

Під час роботи форуму обговорювалися проблеми кримінальної юстиції України в умовах війни у ракурсі наступних питань: 1. Убезпечення прав і свобод громадян в сфері протидії кримінальним правопорушенням в умовах війни. 2. Класичні процесуальні гарантії та новели їх дотримання в умовах воєнного стану. Проблеми документування воєнних злочинів та відшкодування завданої ними шкоди. 3. Кримінально-правові норми, розраховані на застосування в умовах війни, чинні до початку відкритої російської агресії проти України: досягнення і прорахунки українського законодавства та правозастосовної практики. 4. Виклики, які постали перед українським кримінальним правом з початком гострої фази війни та відповіді законодавця на них: законодавчі новели воєнного часу, їх тлумачення та застосування. 5. JustTalk: військовополонені: статус, тримання, розслідування. 6. Органи, які забезпечують протидію кримінальним правопорушенням в умовах війни: співробітництво чи конкуренція? 7. Кримінально-процесуальні новели воєнного часу: їх ефективність та перспективи.

Робота форуму здійснювалася у формі експертних дискусійних платформ, що дозволило учасникам науково-практичного заходу не лише обговорити існуючі проблеми у сфері кримінальної юстиції в умовах війни, а й запропонувати шляхи вдосконалення чинного законодавства України.