У Варшаві студентів нашого інституту вітали ректори ПНУ та Академії юстиції

У Варшаві перебував з робочим візитом ректор Прикарпатського національного університету Ігор Цепенда. Також на запрошення польської Академії юстиції (Akademia Wymiaru Sprawiedliwosci) за програмою академічного обміну у Польщі впродовж 27-31 травня працювала група студентів-юристів на чолі з директором Навчально-наукового юридичного інституту ПНУ Юрієм Микитином, завідувачкою кафедри судочинства Юлією Кернякевич-Танасійчук, завідувачем кафедри політики у сфері боротьби зі злочинністю та кримінального права Ігорем Козичем та професором кафедри політики у сфері боротьби зі злочинністю та кримінального права Ігорем Медицьким.

Робочі зустрічі ректора Ігоря Цепенди у Варшаві розпочалися із переговорів з ректором-комендантом Академії юстиції Міхалом Сопінським.

Ректор мав нагоду особисто подякувати колезі за співпрацю у спільних проєктах та академічних обмінах.

Нещодавно науковці ПНУ та Академії юстиції завершили наукові дослідження щодо правових, психолого-педагогічних та історичних аспектів співпраці з ворогом (зради), результати яких було опубліковано у монографії «Колабораційна діяльність. Польсько-український досвід боротьби».

Цього разу ректори обговорили алгоритм дій щодо наступних спільних проєктів і можливостей розширення існуючих академічних обмінів, зокрема, у рамках майбутньої роботи Міжнародного центру зустрічей студентської молоді України і Польщі у Микуличині.

Також йшлося про подальшу співпрацю у напрямках правового та інституційного аспектів цивільного захисту, безпеки в установах виконання покарань, досліджень міждисциплінарного спрямування та багато іншого.

Пізніше обидва ректори разом привітали студентів освітніх рівнів бакалавр (освітні програми «Право», «Міжнародне та європейське право») і магістр (освітня програма «Право») Запоточну Анастасію, ПР-21 Остап’юк Ірину, ПР-22 Мартищук Христину, ПР-23 Пашковську Юлію, МП-21 Семців Діану, ПР-34 Ільчук Вікторію, ПР-41 Іванишин Ангеліну, ПР-43 Голубош Ганну, МП-41 Іванчук Оксану, ПР(м1)-01.

Ректор-комендант Академії юстиції Міхал Сопінський побажав делегації ПНУ плідної роботи: «Радий вас вітати у Варшаві! Сподіваюсь, що у процесі цього перебування народиться нова концепція співпраці у рамках наших спільних обмінів, інституціональних аспектів європейських співпраці».

Вітаючи студентів та викладачів ПНУ, ректор Ігор Цепенда підкреслив, що такого роду академічні обміни є доброю нагодою для реалізації багатьох ідей та започаткування нових проєктів.

«Галузь права є дуже широкою і цікавою для міжнародної співпраці! Дякую нашим професорам, які багато років працюють у цій науковій сфері. Сподіваюсь, що не тільки практична, але і наукова діяльність зацікавить і наших студентів. Нині ви маєте нагоду розширити ваші контакти, отримати новий досвід та поєднати його з тим, що вже маєте. Ми є свідками нової методології і нових методик. Ці візити дають і нам і нашим польським партнерам глибоке підґрунтя і основу для поглиблення співпраці. Ми це робимо для вас, щоб ви були кращими!», — наголосив Ігор Цепенда.

У Варшаві ректор ПНУ також провів низку робочих зустрічей, метою яких було започаткування нових українсько-польських освітніх проєктів у різних напрямках за підтримки польських партнерів.

Тим часом, делегація Навчально-наукового юридичного інституту ПНУ мала свою насичену та пізнавальну програму у Варшаві за патронату координаторки напрямку міжнародних проєктів польської Академії юстиції Марти Францкєвіч.

Зустрічі зі студентами провели професор Єнджей Кондек та директор Інституту наук про право Гжегож Криштофюк, а також відбувся семінар на навчальній базі Академії юстиції у Закопане.