27 жовтня в ННЮІ відбувся перший показовий практичний захід «Модельне судове засідання Великої палати ЄСПЛ»

У четвер, 27 жовтня 2022 року, студенти магістратури 2 року навчання разом з асистенткою кафедри судочинства ННЮІ, доктором філософії за спеціальністю «081 Право» Наталією Башурин провели «Модельне судове засідання Великої палати ЄСПЛ». Як відзначили викладачі та студенти, що відвідали захід, він був дуже цікавим та мав важливе практичне значення для майбутніх правників, враховуючи цілеспрямований євроінтеграційний шлях нашої держави. Окрім того, у процесі здійснення судової реформи останніми роками на законодавчому рівні практику Європейського суду з прав людини визнано в Україні джерелом права, а тому необхідно аналізувати її та вчитися з нею працювати.

Під час «Модельного судового засідання Великої палати ЄСПЛ» студентами-магістрантами було презентовано інтерпретацію відомої у практиці ЄСПЛ справи «Денисов проти України», де Суд визнав порушеною норму ч. 1 статті 6 Європейської конвенції щодо принципів незалежності та безсторонності суду.

Студенти підготували матеріали і виступили у таких ролях: голова Великої палати ЄСПЛ – Остап Шишко; судді Великої палати ЄСПЛ – Марія Хрущ-Ріпська, Діана Новицька, Володимир Стефанюк та Ярослав Слободян; заявник – Ігор Оробець; захисниці заявника – Ірина Данильченко та Ірина Турків; Урядова уповноважена – Наталія Крижановська; представники Секретаріату Урядової уповноваженої – Леся Шемет та Антон Купріянчук. Асистентка кафедри судочинства Наталія Башурин – організатор та модератор заходу.

Дякуємо усім, хто був присутній, за підтримку та участь і чекаємо на наступних наукових та практичних заходах в Навчально-науковому юридичному інституті!